Kedves Olvasók!

 

Kissé megkésve bár, de folytatjuk cikksorozatunkat a címben szereplő két fegyvercsalád bemutatása céljából.

Az előző részben ott fejeztük be, hogy az M16-os első éles bevetése Vietnámban csúfos kudarcnak bizonyult. A fegyverek ugyanis rendszeresen elakadtak, méghozzá a helyszíni javítás leh

etősége nélkül, számos katona halálát okozva ezzel.

El sem tudom képzelni milyen érzés lehetett a csata közepén heverni egy lövészárokban: mindenütt robbanások, lövések és sikolyok vesznek körül. Az adrenalintól felpörögve, az agy túlélő üzemmódban, szemben visító ellenséges katonák rohama, szuronnyal felszerelt Ak47-esekkel. A legközelebbi már a célkeresztben, az irányzékok rendezve, a fegyvert kibiztosítottad, levegőt veszel, benntartod. Meghúzod a ravaszt…majd nem történik semmi. A haláltól csak a másodfegyvered (Colt 1911) 7 tölténye választ el.

Amíg az M16 el nem koszolódott, igen hatásosnak bizonyult:

“1962. június 16-án a 340. Ranger-század egy szakasza… a sűrű

 dzsungelben három fegyveres Viet-Kong katonára bukkant… Az egyik ranger AR-15 (M16) karabélyából kb. 15 méter távolságból egy sorozat három lövésével eltalálta az egyik Viet-Kongot. Az egyik lövés a fejét találta és letépte azt. Egy másik a jobb karját talélta és szintén letépte. A harmadik a jobb oldalán hatolt be és egy jó öthüvelyknyi (13 cm) átmérőjű bemeneti nyílást hagyott… Bármelyik találat önmagában is halált okozott volna.”

Forrás: Kiss Á. Péter, Gépkarabély és használata

Tehát a tűzerővel nem volt gond, sőt, továbbá az új puska könnyebb és pontosabb is volt, mint szovjet ellenfele.

A visszajelzések miatt az USA hadserege vizsgálatot és újabb csapatpróbákat rendelt el. Ahogyan az lenni szokott az egész sztorit belengte a politika és a fegyvergyárak lobbija, hiszen egy ilyen rendszeresítést több évtizedre szóló szerződést jelent.

Az okok:

 

A vizsgálatok kimutatták, hogy az elakadási problémákat az okozta, hogy:

  • a tervező specifikációtól eltérő lőszert használt a hadsereg, melynek lőpora sokkal több égésterméket hagyott a lövés után. Mivel a fegyver ezeket a lőporgázokat vezeti vissza a zárszerkezetbe, ez összeragasztotta és eltömítette az alkatrészeket. Erről a módosításról aztán elfelejtettek szólni a Coltnak, az M16 gyártójának.
  • kezdetben a propagandának köszönhetően azt állították a hadseregnek, hogy az M16 olyan jó fegyver, hogy tisztítani sem kell (?!). Nem is létezett hozzá tisztító felszerelés.

 

Na ezt a környezetet nem bírta az M16, a modern utód, a HK416 (a képen) már igen
Később nagyon gyorsan módosították a lőport, kreáltak tisztító cuccot a fegyóhoz, ja és kaptak tréninget is a katonák. A megbízhatóság ugrásszerűen javult és – bár az AK-k szintjét nem érte el sosem – az M16 hű társa lett az USA katonáinak.

M16pages12and13

Oktató képregény az M16 karbantartásához: jobb később, mint soha…

 

Az M16 evolúciója:

 

A kezdeti gyermekbetegségek kijavítása után az M16 elindult a maga diadalútjára. Később módosították az előagy részt, a háromszögszerű profil helyett henger alakú markolatot kapott. Változott a kompenzátor is, de próbálkoztak csak egyes lövésre képes verzióval is.

Talán az M4-es volt a legdrasztikusabb, a rövidebb csövével és a betolható válltámaszával.

Összességében elmondható, hogy ez a fegyvercsalád a legtöbb verzióban, kaliberben, csőhosszban elkészült típus a világon. A kiegészítők, tuning és átalakító szettek egy komplett iparágad tartanak e.

 

M16a1m16a2m4m16a45wi

Variációk egy témára: talán látszik, hogy fentről lefelé haladunk a fejlődés irányába

hello-kitty-ar-15-rifle-2

Ez nem vicc! Hello Kitty átalakító szett M4-hez. Azt hiszem ennél jobban nem lehet igazolni az M16 köré épült bizniszt

 

A jelen és a jövő:

 

A műanyag fegyverek és az AK-szerű konstrukciók már-már megásták az M16/M4 katonai karrierjének sorsát, azonban – főleg a HK-nak köszönhetően – új erőre kapott.

A HK ugyanis a 2000-es évek közepén a HK416-tal lényegében ötvözte az AK szerkezetét az M4 előnyös tulajdonságaival. Ezzel elérték, hogy a kiváló ergonómia és pontosság az AK-t is megszégyenítő kosztűréssel párosuljon. A siker nem maradt el: többek között Norvégia és a DEVGRU is rendszeresítette.

 

035jl

HK416 közelről: a lényeg odabent van!

 

060620-N-5438H-011

Amerikai különleges alakulat napjainkban HK416-tal (alul)

 

 

HK416_Labeled_lg

HK 416 hirdetés

HK416-550x365

Kívülről talán csak picit tűnik modernebbnek, de a megbízhatósága többszöröse a normál M4-nek

images_products_mr_762_general_mr_762_lg_3-tfb

HK 417: 7,62-es DMR verzió

 

Összefoglalva tehát – az AK-hoz hasonlóan – az M16 is biztosan elő fog fordulni a hadszíntereken a következő évtizedben is. A rivális típusok (SCAR, G36) még nem terjedtek el annyira, hogy teljesen átvegyék a helyüket, nem jobban annyival, hogy dollár milliárdokért lecseréljék őket.

A korábbi SCI-FI filmek csodafegyverei pedig még láthatáron sincsenek.

Folytatjuk!