Kedves Olvasók!

Elérkeztünk ahhoz, hogy górcső alá vegyük a “gonosz fekete puskát”, a gaz imperialisták válaszát a szovjet AK-ra.

Szóval a fegyvert Eugene Stoner tervezte, eredetileg az Armalite cég számára, ezért az eredeti típusjelzése AR-15 volt.

Az USA-nak a vietnámi háború idejére egyértelműen egy új, egyéni lőfegyverre volt szüksége. Az okok lényegében ugyanazok voltak, melyek az “Orosz Medvét” is fejlesztésre sarkallták, aminek gyermeke lett az AK.

Az addig használt fegyverek még a Világháború idejét idézték, sőt voltak rendszerben már akkor sem korszerű stukkerek.

m1-garand

Az M1 Garand öntöltő puska talán már a II. VH-ban is elavult volt

tommy_m1

Thomson M1: remek fegyver, de a pisztolylőszernél már erősebb kellett

wwiicarbine

M1-es karabély: nincs sorozatlövés, alacsony tárkapacitás

tumblr_l1uwxqFLsW1qbzcs9o1_r1_500

Az M3-as géppisztoly szintén pisztolylőszere miatt nem volt már elegendő. Külseje miatt csak Grease gun-nek csúfolták (olajozó pisztoly)

p_aeg_m14

Az M14 már tudott sorozatot, de túl nagy teljesítményűnek, nehéznek és uralhatatlannak bizonyult. Érdekes, hogy mesterlövész szerepkörben az utóbbi 10 évben feltámadt és második népszerűbb, mint valaha

Tehát kellett egy fegyver, amely tud sorozatlövést, könnyen uralható közben, könnyű és pontos, valamint a géppisztolynál jelentősen erősebb.

A tender győztes fegyver még jelentősen eltért a későbbi M16-ostól.

k53934_ar10

Az eredeti AR10, még igen különbözött az M16-tól

A hadsereg kérésére módosították az AR10-t, talán a legfontosabb, hogy ez még a nagy 7,62 NATO lőszert tüzelte. Erről áttértek az akkor forradalmian új 5,56×45 mm-esre (= 223 Remington), a fa agyazást műanyagra cserélték, a felhúzó kart pedig az irányzék mögé vezették át.

A végeredmény akkoriban igen futurisztikusnak tűnt a fa/acél kombinációhoz szokott katonáknak. Ráadásul a fegyver tokját könnyűfémből készítették az alacsonyabb súly miatt, ezért aztán az egész puska amolyan játékfegyvernek tűnt. Az öreg bakáknak nem sok bizalma volt az új puskában.

Eleinte félelmük be is igazolódott!

Az első éles bevetésre nem sokat kellett várni, hiszen a fegyver 1960-tól a Colt elkezdte gyártani és az elkészült példányok már repültek is Vietnámba.

Ott aztán, a nedves, saras, meleg dzsungelben olyan gyermekbetegségek jöttek elő, melyek igen sokszor tragikusnak bizonyultak.

Az M16 szintén gázelvételes reteszeléssel működik, azonban itt a gáz közvetlenül visszajut a zárhoz, nincs dugattyú. Ennek előnye, hogy egyel kevesebb az alkatrész, azonban komolyabb hátránya, hogy az összes kormot visszajuttatja szerkezetbe. Még ez sem lett volna gond, ha a hadsereg nem állítja, hogy ezt a fegyvert bizony nem kell takarítani (!), ezért nem is adtak hozzá tisztítókészletet. A másik gond a lőszerrel volt, aminek lőpora a normálnál sokkal “koszosabban” égett, ezáltal több égésterméket visszajuttatva a rendszerbe.

A fegyverek igen gyakran elakadtak, de úgy, hogy a harctéren esély sem volt a javításra. A beszámolók szerint az elhunyt katonák közel mindegyikét a szétszedett, elakadt M16-osa mellett találták meg.

Sokan kétségbeesésükben az ellenség AK-it szedték össze, amik persze vígan kerepeltek a szutyokban is.

Ez a helyzet tarthatatlan volt!

vietcongm16ov6

A vietnámi FHM címlaplánya egy M16-tal Mosolygó arc. Akkoriban még csak 20 db-os tára volt az M16-nak, vicces, amikor az elcseszett vietnámi filmekben 30db-os íves tárral mutatják. Azt külön megmosolygom, amikor meg jóval későbbi M4-eket adnak a színészek kezébe.

m16e1

Amerikai katonák, M16-tal valahol, ahol rossz volt nekik

new-sfp-The-Kid-and-Bradsha

Nyári tábor valahol a távol keleten

vietnam-war-pictures-rare-unssen-photos-history-images-015

Nem minden katonának jutott egyből M16, itt egy M14-gyel bandukol a kolléga

A folytatásban megnézzük, hogy a katasztrofális kezdet után mégis hogyan tudott szép karriert befutni az M16 fegyvercsalád.