Kedves Olvasók!

Folytatjuk nemrég megkezdett írott ámokfutásunkat annak kiderítésében, hogy vajon a Kalashnikov vagy a M16 fegyvercsalád érdemelheti-e ki a “legjobb hadifegyver” megtisztelő címét.

Az első cikket azzal zártam, hogy bizony csak MAJDNEM tökéletes az AK.

A kegyetlen megbízhatóság, elpusztíthatatlanság és relatíve komoly tűzerő mellett a gyakorlat rámutatott jó néhány hiányosságra is.

Ergonómia: na ez az a fogalom, amit az Oroszok nem ismernek. Az (eredeti) AK pisztolymarkolata kényelmetlen és csúszik. A válltámasz szintén, túl rövid, valamint szöget zár be a cső vonalával, ezért nagyobb felcsavaró erőt generál lövés közben. Komolyabb gond, hogy a tűzváltó kar csak a jobb oldalon van, így igen nehéz fogásváltás nélkül kezelni. Ráadásul a tűzváltás igen hangos csattanással jár, ami már messziről jól hallható (ezért a katonák gyakran kibiztosítva hordták, ami meg veszélyes).

Irányzék: a gyári mechanikus irányzék gyors célzásra alkalmatlan, továbbá a nézőke a fegyver közepe táján helyezkedik el. Emiatt elég rövid az irányzó vonal (a két irányzék közötti távolság), ami nem tesz jót a pontosságnak.

Nagy hátrarúgás: sorozatlövés közben igen nehezen uralható a fegyver, köszönhetően az erős lőszernek és a felépítésnek. Nyilván ez is viszonylagos, mert a korabeli, puskalőszert tüzelő fegyvereké “mocorgása” nagyobb volt, a pisztolylőszert lövő géppisztolyok meg sokkal gyengébbek voltak teljesítményben.

Kiegészítők: mellső markolat, lámpa, red-dot, távcső felszerelése anno nem volt megoldható, ma már rail szettel, távcső bakkal igen, de ez akkor is hátrány volt.

Hozzá kell tenni, hogy az 50-es években a többi karabély is rendelkezett a fenti tulajdonságokkal, ezért akkoriban az AK mindet verte.

A AK-47 és a Kalashnikov a legismertebb orosz kifejezések, több nemzet számára egyenlő a kitartás és szabadság eszméjével. Oroszország legnagyobb exportcikkéről van szó, a kaviár és a Vodka mellett.

Ez olyannyira igaz, hogy több ország saját zászlajában is megjeleníti.

mozflag

Mozambik zázlaja

Hasonlóan tett Zimbabwe, Burkina Faso, Kelet-Timor, plusz egy halom radikális csoport.

 

Az AK evolúciója

Az AK fegyver család összes reinkarnációját a teljesség igényével szinte lehetetlen lenne dokumentálni, elfogyna az Internet Mosolygó arc.

Ugyanilyen nehéz lenne megállapítani a legyártott darabszámot, egyes becslések szerint jóval több, mint 60 millió darabról lehet beszélni.

Érdekes tény, hogy Kalashnikov, John Moses Browning mellett az egyetlen olyan fegyvertervező, aki még életében megélhette, hogy elméjének gyümölcs ennyi példányszámot elérjen.

Magyarország:

AMD_65_by_Drake_UK

AMD-65, a mai napig rendszerben van, igen jól látható a cső feletti gázhenger

AMD-65_AMMSz_AKM-63_small

Magyar AK klónok

Rambo3-ChoppedAMDA

Vajon ki adott Rambo kezébe magyar AMD-65-öt, talán Andy Vajna (egyébként Ő volt a producer)

800px-Rambo3-AKM203Duo_02A

Rambó aztán kölcsönadta Trautman-nek is, tetszik neki Mosolygó arc

7ae6afb956b392f2e089ae37d65b5928

Magyar AK modernizáció napjainkban, többe kerül átalakítani így egy régi AK-t, mint ha vettünk volna vadi új (és korszerűbb) HK 416-osokat. No komment.

Izrael:

 

ka-ag-15

A Galil SAR már kiküszöbölt sok hiányosságot, valamint már a modernebb 5,56×45 mm-es töltényt tüzeli (amit az M16 is). Azért felismerhető az AK rokonság

Oroszország:

39380

Az utód: AK74, itt éppen PMAG tárral és gránátvetővel. A legnagyobb újítás az új lőszer alkalmazása volt (5,45×39 mm)

century-arms-bullpup-617x266

Egy érdekes fejlesztés az új évezredből: bullpup elrendezésű AK (a tár a markolat mögött van, lásd. pl. AUG)

ak47-tactical

Manapság számtalan gyártó készít “komfort szettet” AK-hoz. Furcsa külsőt kölcsönöz az M4 markolat és válltámasz

dragunov_airsoft

Az elegáns Dragunov és AK alapokra készült, mintegy nyúlánk “Kalaj”

 

Az AK konstrukciója a maga nemében tökéletes, amit jól mutat, hogy szinte minden ország gyártotta licensz, vagy annak hiányában, illetve elkészítette a “saját AK-ját”.

Mikhail mester dolga csak annyi volt, hogy hátradőljön és végignézze találmánya sikerszériáját. A későbbi fejlesztések nem szinte teljesen érintetlenül hagyták a szerkezetet, csupán a fenti hiányosságok kiküszöbölésére koncentrálódtak.

Ma már vannak jobb fegyverek, amelyek minden területen fejlettebbek, de talán soha nem lesznek híresebbek, hírhedtebbek.

Az AK történelmet írt és írni fog még jó pár évtizedig. Az Orosz hadsereg bejelentette, hogy nem rendelnek több AK-t, de nem azért mert leváltják, hanem mert több 10 évre elegendő mennyiség áll a raktáraikban.

A fegyverek “romantikájához” hozzá tartozik, hogy lényegében egy olyan eszközről beszélünk, mely milliók életét oltotta ki és teszi ezt mind a mai napig. Persze rengeteg ember életét is megmentette, hagyjuk a háború filozófiáját.

A lényeg mindig az, hogy nem a fegyver öl, hanem akinek a kezében van.

Egy neves fegyverszakértő mondatával zárom cikkemet:

“Ha egyetlen fegyvert vihetnék magammal egy idegen bolygóra, akkor az egy AK-47-es lenne…”