Kedves Olvasók!

 

Igen, ma megtudhatjátok, kiderül ki a jobb. A jenki “fekete puska” vagy az orosz “szimbólum” a kiválóbb eszköz a gyilkolásra?

A “Fegyverekről röviden, tömören” sorozat legújabb gyöngyszeme Mosolygó arc azért kapott rendhagyó címet, mert maga a téma megérdemli.

Magam számára igazi kihívás lesz ez a cikk, ugyanis a két főszereplő önmagában dokumentum filmeket és könyveket töltött már meg, történelmet írt (sajnos vérrel) a szó szoros értelmében. Ezért hát nem lesz egyszerű igazán tömören és olvasmányosan kitárgyalni ezeket a fegyvereket.

M16_ak47_creators

Egy ritka felvétel: Mikhail Tyimofejevics Kalashnikov és Eugene Stoner, egymás fegyvereivel

Nem túlzás azt állítani, hogy ez a két puska meghatározta az elmúlt 40 év történelmét, sziluettjüket felismeri mindenki, még a laikusok is. Születésükkor az volt a cél, hogy épp egymás használóit öljék velük, mára már azonban mindkét oldal kezében előforduljanak.

Egy hadifegyvert több szempontból lehet értékelni, de léteznek alapszabályok. Egy jó hadifegyver:

– olcsón, könnyen gyártható

– megbízható

– megfelelően pontos

– egyszerű (könnyű javíthatóság)

– könnyű kezelni

– nagy tűzerővel bír

A fenti követelményeknek megfelelően kezdte el a Szovjetunió és az USA fejleszteni saját rendszeresítendő fegyverét.

A történelem során többször találkozott – találkozik a mai napig is – a két gépkarabély a fronton, de talán az első a Vietnámi háború (1965-1973.) volt.

A “királyabb fegyó” címért való küzdelem nyertesének megállapításához egy kicsit elő kell lapoznunk a történelem könyveket. Senki ne ijedjen meg, nem megyünk át unalmasba!

Az AK fegyvercsalád

Nem véletlenül használtam a “család” kifejezést, hiszen az eredeti AK47 (Avtomat Kalashnikova = automata Kalashnikov) már már megszámlálhatatlan változatban készült. A “47” a tervezés évére utal.

Kalashnikov a II. VH-ban sérülést szenvedett és a kórházban való lábadozása közben kezdett gondolkodni egy jobb kézifegyveren. A gondolatokat tett követte, az alapot pedig talán ironikusan egy német fegyver szolgáltatta, a Sturmgewerh 44.

Sturmgewehr_44

AK47 alapja a Németek üdvöskéje, a Stg-44, látható némi hasonlóság

Az első bevetésig egészen az 56-os forradalomig kellett várni, tehát éppen hazánkban mutatkozott be a Szovjet Hadsereg kezében, bár még viszonylag kis számban a PPS géppisztolyok mellett. A kedvező visszajelzések után már semmi sem szabhatott határt a konstrukció diadalútjának.

A siker okai egyértelműek voltak. Ez a fegyver működik! Persze annál azért többről van szó, hogy ennyivel letudjuk.

Nézzük tehát, mik azok a tulajdonságok, melyek akkoriban oly kivételesség tették az AK-47-et:

Új lőszer: ez egy modern köztes lőszer volt, a 7,62×39 mm-es töltény (a 7,62 = lövedék átmérő, 39 mm = hüvelyhossz). A korábban alkalmazott hadi lőszerek vagy nagy teljesítményű puska töltények voltak, melyek sorozatlövő fegyverből uralhatatlanok és szükségtelenül erősek, emellett nehezek vagy túl kis teljesítményű pisztoly lőszerek. Ez utóbbiak pedig csak a városi harcban bizonyultak hatékonynak. Az AK47 muníciója egyfajta átmenetet képviselt a két véglet között.

Szerkezet: az AK sikeresen lemásolta a Németek gázelvételes rendszerét. Ennek lényege, hogy a lövés során a lövedéket követő gázok egy pici furaton át megcsapolásra kerülnek és energiájukkal egy – a cső felett lévő – gázdugattyút meglöknek. A dugattyú egy rúdon keresztül továbbadja az erőt a zárszerkezetnek, mely pedig hátralökődve elvégzi a kivetést és újratöltést. Ez a konstrukció tekinthető a hadifegyvereknél leginkább beváltnak. Ezt alkalmazza manapság szinte az összes gépkarabély.

akm_parts

AK szétszedve, látszik gázhenger (elülső markolat felső része) és a gázdugattyú egyben a felhúzó karral

– Elkészítés: a tokszerkezet mart acélból volt, a cső keménykrómozott a korrózió ellen. A fa markolatokon kívül minden acélból volt. A későbbi változatok már préselt lemezből készültek (AKM) az olcsóság és súlycsökkentés jegyében.

– Kezelhetőség: a primitív szerkezetnek köszönhetően akár egy gyerek is tudja használni (és sajnos használják is). Könnyű és gyors kiképzést biztosít ez a hadseregnek.

– Olcsó gyárthatóság: nem kérdés, hogy ez milyen fontos szempont. Az AK lényegében bármilyen gépgyárban elkészíthető volt. El is készült sok millió példányban. Mosolygó arc

Ezek a tulajdonságok, valamint a történelmi háttér mind kedvező táptalajt biztosított a fegyver rohamos elterjedésének. Ez lényeges pont, mert egy huzamos békeidőszakban hiába született volna meg ez a csoda, valószínűleg soha nem válik ilyen híressé.

Ez a fegyver a világ minden pontján előfordult/előfordul. Ugyanúgy megbízhatóan működik a sarkvidéki fagyban, mint a sivatagi forróságban. A megbízhatósága tényleg legendás, történetek vannak hetekre elásott (majd gond nélkül tüzelő) példányokról. Bírja az időjárás viszontagságait, a homokot.

Mivel egy primitív és elnagyolt az egész, a kosz nem ragad meg benne, nem szorulnak meg az alkatrészek. Ez nem egy precíz műszer, nem egy szike, ez egy balta!

Ez nem egy technológiai csúcs, de igen hatékony, ha gyilkolásról van szó, különösen zordabb körülmények között.

2010-11-03.4.my ak-47.slideshow_main.prod_affiliate.80

Vietnámban bizony (a tiltás ellenére) az Amcsik is előszeretettel használták

AK 47(30)

Azért tud ő fotógén is lenni Mosolygó arc

ak47

Óriási “fanklubja” van az öreg csatalónak

 

AK47Gandalf

Gandalf is letette a voksát az AK mellett Mosolygó arc

Tehát akkor ez a világ legjobb fegyvere?

A válasz esetében a legpontosabb egy MAJDNEM.

A miértekre megkapjátok a választ a következő részben, valamint megnézzük az AK jövőjét és ringbe állítjuk a nagy riválissal, az M16 fegyvercsaláddal!