Kedves Olvasók, Kedves Airsoft kedvelő sporttársak,

 

A Thunder B hanggránátot szeretnénk kicsit közelebbről bemutatni. Mindig vannak olyan helyzetek amikor egy “gránát” aranyat érne, eddig a mi részünkről nem használtuk, mert vagy nagyon drágának találtuk a beszerzését vagy igazából nem is tudtuk mit és milyet is szeretnénk.

Thunder B

Az első kérdés, hogy milyen legyen a “gránát” lehet olyan ami BB szór egy adott területre és lehet hanggránát, aminek csak igazán nagy “hangja” van. Első gondolt mentben a BB mellett érveltünk, hogy az majd jó lesz, hiszen akkor érzi mindenki a törődésünket. Elkezdtük a témát vizsgálni, hogy milyen is legyen a “jövő fegyvere” de csak a Tornádóig jutottunk el, és itt volt jó és rossz vélemény is. Ami miatt erősen gondolkoztunk a beszerzésén az a 30.000.- forintnál nagyobb beszerzési ára egy darabnak. Azt tudni kell, hogy egy darab nem darab, sőt inkább csak rossz, mert ha ott van akkor dobálni fogja mindeni ha kell ha nem, de ismerve a srácokat olyan nincs, ,hogy nem kell. Tehát akkor már több kellene és lassan ott tartottunk, hogy egy támogató fegyver árát költenénk el, amit be kell vallani kicsit erős túlzás.

DS6124A második gondolat valami olcsó “durranó” dologra gondoltunk, és találtunk is egy zöld “kínai csodát” a mit olyan 650-850.- forint között árban lehetne beszerezni, ezt ismertük már régről még Red Alert Tinnye vonatkozásában. Oké ez lehet sok embernek nem mond semmit, mármint a RED Alert vagy Tinnye mindenesetre nem ebben a hónapban volt, de talán nem is ebben az éveben, vagy két, három éveben….szóval valamikor nagyon régen.  Ott dobáltuk rendesen, de egy baj volt vele vagy működött vagy nem, és ha működött is akkor is az első bokor vagy  fa miatt visszapattant…szóval inkább mi mentünk visszaállni mint bárki más…

Keresni kellett valami más megoldást, mert minden egyes játék után téma volt, hogy kellett volna egy “gránát”, de még mennyire kellett volna.

Folytatva a gondolatokat, maradt a “hanggránát” használata, már csak találni kellett valahol, ami persze nem egyszerű dolog.  Szerencsére a Militansshop szerzett egy kisebb készletet a Thunder B szériából, így nagy elhatározás és persze a szükség miatt beszereztünk egy nagy készletet.

Miért nagy a nagy készlet? Mert ezek a “hanggránátok” csak egyszer használatosak és akkor már inkább egy 12 darabos készlet legyen mint egy háromdarabos, mert hát három az tuti semmire nem lenne elég.

De nézzük részletiben milyen is ez a cuccos, Thunder B “gránát”

 

Thunder B részeiA csomagolása igen egyszerű mint ahogy a képeken is látható, nagy műanyag átlátszó zacskó egy színes egyszerű papír tetővel amit két ki tűzőkapocs tart össze. Arra azonban nagyon tökéletes, hogy egyben tartsa a benne összerakott alkatrészeket.  A tartalma:

  1. 12 darab fekete műanyag test (ebből több típus van, nekem ez tetszett meg, ezért ilyen)
  2. 12 darab ezüstös matrica
  3. 2 biztosító “szeg”
  4. 1 alátét
  5. 1 fém henger és a hozzá tartozó csavarható alsó rész
  6. 1 szelep
  7. 1 “fej” egység
  8. 1 műanyag “izé” (erre nem jöttem rá, éshovaésmegminek)

 

  Azt azért el kell mondani, hogy semmi leírás nincs, mit és hogyan hova kellene tenni, meg miért. Szétszedve a csomagot lassan kezdtem csak megismerkedni az alkatrészekkel.  Ami már az elején feltűnt, hogy kettősség jellemzi az egész csomagot, van ahol jó a minőség és figyeltek a részletekre és van ahol “igazi kínai terméket” kapunk. Az utóbbiak engem jobban bosszantanak, mert azért egy ilyen “gránát” eldobása 1.000.-forintba kerül. Igaza felső része fém és többször használatos meg minden, csakhogy sehol nem találtam még műanyag testet amit cserélgetni lehetne, így marad az újabb csomag.

A hibái biztos engemDS6138m zavarnak csak, de a műanyag testen sok helyen még ott a műanyag sorja (ahogy kikerült az öntőformából), a matrica pont idétlen, ezüst csík ami 3 mm kisebb mint kellene, hogy legyen. A szövegezése a matricának “nem túl eredeti” szóval lehetne szebb és tartalmasabb is. Persze az is érthető, hogy csak egyszer használatos így nem kell flancolni meg minek is rá matrica, ez igaz csak ha már adnak akkor figyelhetnének kicsit jobban erre. De ez nem számít. Ami fontos lenne, hogy esetleg utánpótlás a műanyag testre.

Az összerakása és matricázása maximum félórát tesz ki, de aki már használta annak megvan 2 perc alatt is az egész. Mindez nekem 50 perc volt, és sikerült a szobában “használatba” is venni, most egy ideig nem lesz vacsora otthon az biztos…. senki ne próbálja ki otthon, vigyázzon mit és hogyan is csinál.

Mivel kicsit szerencsétlenkedtem, így a teszt következő része már “hivatalos” helyen fogom végigvinni, amit szeretnék kipróbálni, hogy ha nagyon kicsi lisztet teszek a műanyag testbe az milyen eredményt fog hozni. Azért liszt, mert az nem okozhat sérülést. a BB-t kihagyom, mert ezt nem erre tervezték és ilyen módon teljesen kiszámíthatatlan mit okozhat a BB mennyisége egy zárt helyen.

Szóval a lisztes dolog foglakoztat, de leginkább az, hogy miként lehetne újra hasznosítani a műanyag testeket, vagy honnan lehetne szerezni hozzá újakat, amik nem aranyárban vannak.

A “fej” kialakítása viszont nagyon jó és meglepő módon még igényes is, nem volt olyan része mi nem passzolt volna, szépen illeszkedett minden egymáshoz, nem volt menethiba vagy festék hiba. Mintha nem is ebbe a csomagba szánták volna a belső részt, vagy tudatosan ilyen jók, hogy ami egyszer használatos az a legolcsóbb (rosszabb minőség) legyen, a többször használatos “belső” rész pedig nagyon jó minőségű. Mindenesetre legyünk pozitívak, a belső számít.

Thunder B

Amire még érdemes figyelni az a CO2 patron, mert ebből is több típus van és emiatt a “robbanási” idő is nagyon eltérhet egymástól. Az egyik esetben 2-3 mp alatt elérjük a kívánt hang és egyéb hatást, míg a másik esetben ez akár 30 mp is lehet. Annyi szerencsém volt, vagy inkább azt mondom annyi segítséget kaptam az értékesítőtől, hogy tájékoztatott erről már a legelején, amikor ismertette a Thunder B “hanggránátot”.

Hogyan használjuk a Thunder B hanggránátot, összeszerelési segítség, érdemes több alkalommal is megnézni a biztonság kedvéért….

 

Még egy kis videó, a hanghatásokról és a használatról is, jó példa arra, hogy a műanyag test milyen lehet és az milyen hangot is eredményez (már amikor megfárad egy kicsit)

 

 Az már az elején látható, hogy ki kell ismerni milyen CO2 patront is használjunk, és azt is ki kell tapasztalni, hogyan tudjuk gyorsan összerakni az újabb “löket” hanggránátot. Nem kell túlzásra esni vagy nagy dolgokra gondolni, de az első 12 darab esetében nem kell nagy csodát várni az összeszerelés és használat alatt.

Összességében most azt gondolom, nagyon megérte az árát, mert végre lesz értelme gránátot cipelni. Előnye az, hogy könnyű az összeszerelése és a “belső rész” minősége nagyon jó, több alkalommal használható. A nagy hátránya pedig az, hogy a külső műanyag test nem beszerezhető elérhető áron, és ez gondot tud okozni a jövőben. Alternatív megoldás keresése szükséges a rendszeres használathoz vagy nagyon jó anyagi helyzet. A használatról, mármint az első 11 alkalomról még a hétvégén beszámolok, hétfőre egy darab se fog maradni…

Várunk vissza mindenkit, hamarosan a “Bomb Patrol 2014-ről”számolunk be!