Kedves Olvasó!

Szeretnénk egy Cyma M4-et bemutatni, vagy inkább véleményt alkotni erről a replikáról. Az egyik olvasói kérésnek teszünk most eleget, réges-régen (na jó nem olyan régen, de nem a héten) kaptunk egy megkeresést, hogy mutassuk be a Cyma M4-et. Be kell vallanom, hogy egyből rámondtam nem gond (mit nekem egy bemutató, persze most már tudom hibáztam… gondolkodni is kellene néha) és persze majd megoldjuk. Ahogy teltek a napok egyre jobban éreztem ez hiba volt, honnan szedek most egy vadi új Cyma M4-et?

Persze nekem egy ilyen airsoft replika se kellene, ami itthon van azt is oda kellene adni valakinek, nincs szükségem ilyenekre, hiszen felnőtt vagyok… (az asszony megtalálta a Colt 1911-est és itt van mögöttem…)

Elment…

Visszatérve kell egy Cyma M4!

Cyma M4

Cyma M4 nekem…

Szóval telt múlt az idő és végén tényleg arra gondoltam, ha nincs más veszek egyet, mert eddig mindig a saját dolgainkat mutattuk be, vagy a saját tapasztalatainkat írtuk meg, és ha már megígértem meg is kell tennem. A feladat adva volt.

Ezt követően a Militansshop sietett a segítségünkre és biztosította számunkra a megfelelő eszközt egy teljesen originál új M4 tan színben. A replika most is megvásárolható a shopban, érdemes megnézni szerintem élőben is.

DS5276

A külső megtévesztő lehet…

De kezdjünk is bele, maga a doboz olyan mint bármelyik másik replika doboza, itt nem volt semmi meglepetés, vagyis be kell ismernem mégis csak volt. Mégpedig az, hogy majdnem olyan volt a csomagolás mint a Umarex (VFC) HK416 esetében, bár a dobozok külseje azért jelentősen eltért. A belső rész nagyon jó kialakítású amit hosszútávon is lehet használni, ha valaki nem szeretne plusz pénzért külön fegyvertáskát vásárolni hozzá. (szerintem érdemes egy műanyagot beszerezni, kényelmes és jobban is pakolható mint a papírdoboz)

A belső részen pontosan illeszkednek a kialakított részek, átlátható az egész, egyből szembetűnik a két színből felépített replika (tan és a fekete). Számomra ez erősen pozitív csalódás volt, nem erre számítottam, még ott tartottam, hogy Kínából jött és bele van „vágva” az egész egy papírbelsőbe és kész (az első M4-em ilyen volt, valahogy ezt várom mindig…)

A doboz tartalmaz egy replikát, egy hi- cap tárat, egy 7,4-es akksit és egy töltőt illetve egy tanúsítványt a bevizsgálásról. A töltő igencsak egyszerű darab, kezdetnek megteszi, de hosszútávon érdemes lecserélni valami „okosabbra” pl egy iMAX B6 Balanszeres töltőre.

Szerintem aki teheti csak új replikát vegyen, mégpedig azért mert akkor azzal nincs igazán gond, nem kell azon gondolkodni milyen volt az „előélete”, kitől hogyan miért, mikor és biztos azt tudja, biztos jó lesz, biztos nem vertek át..stb. Szóval én csak újat veszek, azokkal még soha nem volt gond.

DS5278

Az első meglepetés..

A tár műanyag, de ez nem gond, jól illeszkedik és egyből a helyére kattan egyszóval működik. Másik tárral nem próbáltam ki, de biztos vagyok benne, hogy a műanyag tárak működhetnek benne, igaz itt is annyifajta és minőségű van mint égen a csillag. A színe miatt én biztos nem használnám, inkább megőrizném és csak vigyáznám nehogy sérüljön. Sima feketével is még jól néz ki. (bár ez nem szépségverseny, azért pinket ne próbáljuk ki).

Mind a Mid-cap mind pedig a hi-cap tárakat érdemes majd kipróbálni, hogy melyik az ami tökéletesen és szépen adaggól, talán ez a legfontosabb.

DS5283

classic M4 rulez

DS5285

A kialakítása egy classi M4 nincs rajta semmi zavaró vagy bonyolult dolog, egyszerű de nagyszerű az egész. A színek összhangja is megnyerő pont ott fekete ahol kell nem dominál, de kihangsúlyoz részeket, formákat a fekete szín. Persze erre is szerelhető néhány apróság, talán egy lámpa, talán még egy dot vagy távcső. Kistesónak van egy szuper kis classic M4-e hasonló felszereléssel, kitűnően működik és remekül használható, WarHead 9-en jól szerepelt (bár a Bolgároknál minden mindegy volt). Ha valaki komolyabban szeretné felszerelni akkor inkább ne ezt a típust vegye, hanem keressen olyat amire lehet szerelni, aggatni azokat amik kellenek.

DS5288

pont jó…

Dobozból kivéve is hatalmas élményt ad azért van súlya és a forma is hibátlan. Nem „zizeg – mozog” a kezemben nem mozog semmi feleslegesen. Az első részen az akkumlátor tárolójánál a gyűrűt leszedni kész erőpróba és egyben ügyességi próba is. Szenvedni kellett vele, de ez inkább jó hír mintsem rossz, mert ez azt jelenti, hogy nem fog mozogni a kezünkbe ez a rész, legalábbis nem az elején.

Az első részen az akkumlátor tárolójánál a gyűrűt leszedni kész erőpróba és egyben ügyességi próba is. Szenvedni kellett vele, de ez inkább jó hír mintsem rossz, mert ez azt jelenti, hogy nem fog mozogni a kezünkbe ez a rész, legalábbis nem az elején. A tűzváltó is pontosan a helyére kattan váltásnál, így elég pontosan lehet tudni mikor milyen helyzetben van, ez is pozitívum mert igen bosszantó tud leni egy hibás tűzváltó.

DS5289

ez még jobb..

A válltámasz könnyedén beállítható ahhoz a testtartáshoz amire szeretnénk, vagy kényelmes. Nekem fontos, hogy kényelmes legyen és ne zavarjon egész nap az, hogy nem állítható a válltámasz. AK esetében olyanom van ami fix tussal ellátott, így kínszenvedés néha a nap amikor azt kell használni. Az talán kicsit zavaró lehet, hogy az akkumlátor elől van, így ha nem megfelelőt teszünk bele akkor az tud némi kis hangot adni vagy képes beszorulni is. tapasztalat, hogy jól meg kell válogatni az akksikat is mit teszünk előre.

DS5293

Ami nekem nem tesztet az, hogy kétpontos fegyverszíjat tudunk rátenni alapból, az egypontoshoz át kell alakítani kicsit, bár ezzel megbontjuk a gyári szerelést, de talán ez kibírható. Sokan azt a tanácsot adják, hogy érdemes használat előtt átnézetni az egészet és ezzel én is egyetértek, de csak olyannal nézessük át akiben megbízunk. Javaslom a vásárlás helyét ott biztos értenek hozzá. Ha már átszereltetünk akkor érdemes a csatlakozót is cserélni T csatisra, mi kizárólag ilyeneket használunk, egységesítettünk standard lett a felszerelés ezen része, így könnyebben boldogulunk…

DS5296

ezt érdemes cseréltetni…

Amit még érdemes esetleg cserélni az a markolta, nem mindenkinek kényelmes a gyári. lehetőség bőven van rá, és tan színben se elkezelhetetlen a markolat csere. Itt megint csak a pénztárcánk szab határt, mit és milyet szeretnénk. Megjegyzem számomra kényelmes volt a gyári markolat így én ezt a részt nem cserélném le.

DS5294

könnyű kezelhetőség…

 

DS5295

ha be szeretnéd állítani nem kell 3 kéz hozzá…

 Összegzés:

Egy remek kis replika a Cyma M4-ese , jó összerakott és pontosan illeszkedik minden része. Dobozból kivéve 430 fps rendelkezik, így ezt kezelni kell, ha a MASZ 2010 szerint szeretnénk használni (megjegyzem elkészült a MASZ 2015 javaslat, csak nem tudom milyen fórumon milyen személyekkel kellene megvitatni a javaslatot a trollok kíméljenek, arra ott a softair.hu).

Hogy vennék-e ilyet magamnak, a válasz az, hogy igen. Ajánlanám másnak is, igen. Van más alternatíva is, persze hogy van, csak kérdés kinek mi tetszik. Ebben a sportban az is szép, hogy megvalósíthatod a saját elképzeléseidet és nincs olyan, hogy ronda vagy nem szép replika, a lényeg, hogy neked tetszik a dolog a többi meg nem számít. ha tudod használni akkor meg főleg megérte…

 

 

Cikk: Nujen

Képek: Nujen

 Várunk vissza mindenkit!