Kedves Olvasók!

Egy régóta áhitott AEG-gel bővül fegyvertáram és első tapasztalataimat osztom meg veletek.
 vfc2
“Ez egy újabb M4 klón, nem?
Nem. A német Heckler und Koch fejlesztette HK416 nem várt sikerrel hódította meg a fegyverpiacot kevesebb, mint egy évtized alatt. Ránézésre talán nem sokban különbözik ez a karabély a több tucat M4/M16 variánsától. Persze van már rajta sínrendszer a különböző tartozékoknak, meg más a válltámasz és a markolat, sőt kapott pár új irányzékot is. Ennél azonban sokkal többet tettet a német mérnökök. Ugyanis sikerült egy Kalasnyikov megbízhatóságát egybegyúrni az M4 család kényelmével.
Már mi is megírtuk korábban, hogy bizony az M16/M4 fegyverek legnagyobb hátránya (Kalasnyikov rajongók fel is hánytorgatják rendszeresen), hogy a lövéskor keletkező gázokat közvetlenül visszavezeti a zárszerkezetbe. A Kalasnyikov-szerű fegyverek ezzel szemben egy dugattyú segítségével adják át az energiát a zárnak, sokkal tisztább és megbízhatóbb működést eredményezve, hiszen az égéstermék nem kerül be a szerkezetbe.
A HK nem 0-ról indult ebben a témában, hiszen a G36-os puskáik már ilyen dugattyús megoldást alkalmaztak, fogták tehát és beépítették egy M4 “formába”. Mindennek a tetejébe olyan minőségben gyártják a fegyót, amire egyébként csak a kisszériás manufaktúrák képesek az USA-ban. Mindennek köszönhetően a HK416-ot sokan rendszeresítették azóta, például a Norvégok, sőt többek között a Devgru is (Bin Ladent is egy ilyen fegyverrel lőtték le).
 
Az airsoft verzióról:
Az Umarex, mint a HK liszenc tulajdonosa a VFC (Vega Force Company) tajvani céget bízta meg azzal, hogy gyártsa ezt az airsoft replikát. A VFC hazánkban nem túl gyakori szerintem és ennek talán a viszonylagos magas ár az oka. Én a lehető legeredetibbre és legjobb minőségűre vágytam, ezért a Tokyo Marui és a VFC maradt versenyben. Sajnos a TM csak blowback rendszerrel készít 416-ost, ezért a VFC-t választottam.
 
Csomagolás, első benyomások:
Egy osztrák shopból rendeltem a fegyvert, ugyanis idehaza sehol nem árulnak VFC-t. Szerencsére igen hamar, kb. 3 munkanap alatt megjött a cucc. A doboz teljesen befóliázva érkezett, akár vízbe is dobhatták volna, akkor sem károsodott volna a doboz. Maga a doboz nekem nagyon tetszett, emlékszem az érzésre, amikor kicsomagoltam a kis szörnyeteget.
A doboz – a fegyveren kívül – tartalmazott egy Umarex logókkal teletűzdelt 300-as HI-CAP tárat, a számlát, garanciajegyet és egy használati utasítást. Minden nagyon szépen, vízhatlan csomagolással ellátva. A tár megér egy misét, de erről később.
vfc5
A külső:
Sokat olvastam a VFC-k kivételes elkészítési minőségéről, de ez valami elképesztően szépen meg lett csinálva. Az alap, hogy semmi nem lötyög, de a felíratok és a festés is csodás. A rail élei konkrétan vágja az ember kezét, egyértelmű, hogy marással és nem öntéssel készült. Az upper és a lower receiver szépen illeszkedik, alig van rés (szemmel nem látni a gearboxot, mint más gyártóknál). A tűzváltó kar szépen és határozottan kattan. A markolat és a válltámasz is csodás. Le a kalappal, a minőség is hű az éles eredetihez.
vfc6Érdekesség, hogy a külső cső – rail-en kívüli – része lecsavarható és így egy CQB fegyvert kapunk. Ehhez azért a belső csövet is cserélni kell, ugyanis az a standard 363 mm-es hosszúságú réz cső. Úgy számoltam, hogy a rövidebb verzióba egy 270 mm körüli belső cső mehet bele.
Fontos tulajdonság, hogy működik a zárakasztó, a gázelvezető rendszer pedig ugyanúgy van kialakítva, mint az eredetin. Az éleshez hűen szinte mindenütt, a rejtett helyeken is ott vannak a hivatalos HK és egyéb felíratok. Gyakran kapom magam azon, hogy csak úgy nézegetem a kanapén, mint egy gyerek.
Felhasznált anyagok:
  • Markolat, válltámasz: műanyag
  • Test, rail, stock tube, irányzékok, külső cső (a rail alatti rész), gázblokk, tűzváltó kar, tárkioldó és a zárakasztó: alumínium és valamilyen könnyűfémből lehetnek.
  • Acélból vannak: külső cső toldalék, tár, lángrejtő, bolt cover, test szegecsei és stock tube anyája.
Persze ez az AEG sem tökéletes, még kívülről sem, ha nagyon, de nagyon közelről nézzük, akkor azért látni hibákat. Mindenesetre eddig ez a legszebben elkészített gyári AEG, amit valaha láttam.
Vajon belülről is ilyen kiváló? Hogyan üzemel?
Ezt meglátjátok a következő részekben.
Folytatjuk.
Írta: TOM
Fotók: Görög