Egy új lehetőséget szeretnék bemutatni amit jól lehet használni az airsoft világába. Ez nem olyan mint az oldalunkon ismertetett Battle Tac ez más, de mégis nagyon hasznos.

A KMZ térképeket jeleníti meg és megmutatja a helyzetünket az adott térképen, de teljes navigációt nem végez. Nagy előnye, hogy egyszerűen be lehet tölteni és kiválasztani az adott térképet, amit szeretnénk használni. A használata közben kevés adatforgalmat és „készenléti időt” fogyaszt.

Ahhoz, hogy érthetőbb legyen miért is írom ezeket érdemes elolvasni ezt a két cikket a Battle Tac alkalmazásról:

Battle Tac

A BattleTac … hogyan használd I. rész

A BattleTac … hogyan használd II. rész

A mostani leírás inkább azoknak ad segítséget akik szeretnék tudni, hogy hol is vannak az adott terepszakaszon, és melyik épület melyik vagy melyik pont közelébe is vannak.

A „Custom Maps” egy igen egyszerű de hasznos alkalmazás Android marketben megtalálható hasonlóak között, én ezért is választottam és használom.

Röviden a különbségek:

  • egyszerű használat, nem kell beállítani szinte semmit
  • kevesebb adatforgalom, nem meríti le az eszközöket (telefon, tablet)
  • mindenki használhatja egy csapaton belül
  • ingyenesen letölthető
  • hátránya, csak azt a pontot látod ahol vagy, nincs navigációs lehetőség benne
  • csak akkor működik ha van lefedettség és GPS jel
  • nincs „irányítási” lehetőség, „csapatvezetés és pont” megjelölés nem lehetséges

Nézzük mit és hogyan kellene megtenni ahhoz, hogy ez a remek is app. használható legyen.

Az első lépés, hogy Android operációs rendszer kell hozzá, meg az Android Market. A keresőbe csak be kell írni, hogy „custom maps”

Custom Maps keresése 

Azért a Google Maps minden kiegészítőjét érdemes emelet letölteni és futatni is.

Ezt követően le kell tölteni és engedélyezni a használatot (beállítások kérdése, itt azért sok egyéb dolgot is engedélyezni kell a telefon, tablet esetébe) ilyenkor érdemes figyelni, hogy engedélyezve legyen a GPS használat és be is legyen kapcsolva illetve az internet is elérhetőnek kell lennie.

Custom Maps letöltése

Szinte meg is vagyunk a legfontosabb dolgokkal, már csak az ikont és az applikációt kell megtalálni a „rendszerekben” vagyis a kijelzőn. Ami kb így néz ki (persze nem minden telefonon van egy ilyen jóképű sármos vagy sáros? fickó…igen ez én vagyok, de visszaveszek az egóból tudom jó nagy lett))

Custom Maps ikon keresése

Akkor indítsuk el az alkalmazást, fontos azért tisztázni, hogy nem lesz benne térkép. Azt érdemes letölteni a szervező által készített KMZ fájt. Igen ez a lényeges kérdés, mi van akkor ha nincs ilyen akkor nekünk kell készíteni, de az nem lesz használható gyakorlatilag. Én szerencsésnek mondhatom magamat illetve átfogalmazva mi szerencsések vagyunk, hogy olyan szervezők játékaira tudunk eljutni akik elkészítik ezeket a térképeket (példaként: TomeKK, G.I. Joe,) persze minden szervező készít térképeket és adnak is, csak hát a papír alapú térképeket nehézkes használni.

Sokan kapnak térképed de azt is látni kell, hogy csak nagyon kevesen tudják azt használni. Igaz ez nagyon függ az adott területtől is, mert Kiskunmadarason vagy Pestszentimrén már nem is kell térkép, fejből megvan minden, de aki Érden nagypályán vagy Nagykátán szeretne pontos helyet meghatározni annak szüksége lesz erre a KMZ térképre. Talán könnyebben meg tudja mindenki határozni a helyzetét, és kevesebb olyan rádióforgalmazás lesz, hogy itt vagyok a fánál a „nagy fánál” vagy az épület melletti úton jövők..stb. Ebben tud segíteni ez az egész.

Figyelmeztetés, de előtte legyen leszedve KMZ térkép

A figyelmeztetést tovább lépve a jobb felső sarokban találjuk meg a menü lehetőségét azért nagy dolgokra ne számítsunk, gyakorlatilag már használható is minden. Azért lépjünk tovább egy kicsit..

Menű

látható, hogy egy jó összerakott KMZ térkép egyezik gyakorlatilag a papír térképpel, és ezért könnyen használható és figyelhető rajta a ráddió forgalmazás (de ez még meg se közelíti a Battle Tac lehetőségeit, de nem is kell)

A „Select map” segítségével lehet váltani a térképek között, ez a legfontosabb része a beállítási lehetőségeknek. Kb én ezt az egyet használom gyakorlatilag, többre nem volt még szükségem.

Térképek csak választani kell...

A „Share map” segítségével meg is tudjuk osztani a térképünket így a nap elején elég gyakorlatilag 1 embernek meglennie a térképpel és 5 perc alatt letölthető – átküldhető lesz az egész minden másik eszközre ami lehet telefon, tablet ami wi-fi, bluetooth, e-mail, Drive képes.

A használat igen egyszerű, el kell indítani az alkalmazást amikor meg szeretnéd nézni hol is vagy a térképen, majd 1 perc alatt meg is talál (GPS, internet segítségével) és egy nyilat fog kirajzolni az adott területre.

Akkor is használható ha menet közben kell navigálni, igaz nem fog olyat mondani, hogy fordulj jobbra vagy azt, hogy újratervezés..stb. de látod milyen irányba indultál el és kb mennyire vagy a célodtól oké ezt neked kell kikövetkezetni, mert nem lesz kiírva az se, hogy 100 méterre vagy.

image

Nagyon röviden ennyi lenne ennek a programnak a használata, remélem sikerült segíteni ezzel is, és talán közelebb hozni egy lehetőséget.

 

Akinek tetszet a leírás az nyomjon egy Like gombot, ha kérdésed van szívesen segítünk amiben tudunk. Ha szeretnél olvasni valamiről vagy érdekel egy-két dolog írd meg nekünk és megteszünk az ügy érdekébe mindent…

 

 

Várunk vissza mindenkit….