Kedves Olvasók!

 

Ebben a cikkben a fegyverek gyártásánál felhasznált anyagokról lesz szó.

Miből készülnek a fegyverek?

Erre sokan rávágnák, hogy nyilván acélból (a nagyon hülye azt mondaná, hogy vasból :)), de azért ennél bonyolultabb a helyzet. Igaz, ami igaz, hogy a komoly terhelésnek kitett alkatrészek, például a cső, a kakas, az elsütőszerkezet, pisztolyoknál a szán manapság is acélból készülnek.

Colt Government 1911 (.45 ACP), acél és fa

Kalashnikov AK47, acél és fa

20-30 évvel ezelőttig nem sokan gondolták volna, hogy egy fegyver készülhetne másból is mint acélból és fából.

A 80-as évek óta trend, hogy minél több alkatrészt készítenek nagy szilárdságú polimer műanyagból. Ennek első sikeres képviselője a mára klasszikussá vált Glock 17-es pisztoly. Nem ez volt az első ún. műanyag tokos pisztoly, de ez volt az első befutott modell ebben a konstrukcióban.

Glock 17 (9 mm Luger kaliberben)

A műanyag tok előnyei nyilvánvalóak: olcsóbb, könnyebb, nem rozsdásodik, rugalmas, érzéketlen a vegyszerekre és legalább olyan tartós fegyvereket lehet belőle készíteni, mint acélból.

Persze hátrányok is vannak: a pici súly miatt nagyobb hátrarúgás, valamint esztétikailag nem olyan szép egy műanyag tokos fegyver, mint mondjuk egy szépen kidolgozott acél pisztoly. Persze ez szubjektív és szolgálati felhasználás esetén nem szempont az esztétika.

Szóval a Glock volt az úttörő, bár az első a Heckler  & Koch VP70 volt és később az összes gyártó elkezdett ilyen pisztolyokat gyártani. Sőt, már a gépkarabélyok és egyéb hadi vállfegyverek fődarabjait is ebből az anyagból kezdték el készíteni.

A Glockok diadalútja igen baljósan indult. Ugyanis a műanyag fegyver először az USA-ban (a legnagyobb piacon) egyszerűen nem vették komolyan, nem is akartak rá importengedélyt adni. A “gagyifegyver” jelzővel illették, amit az Amcsik “Saturday night special”-nek hívnak. Ez valami olyasmit jelent, hogy egyszer használható, szombat esti kivégzőpisztoly.

Aztán jött egy nagy adag hiszti szintén az Amcsiknál, amikor a Drágán add az életed c. örökzöld akciófilmben Block 7-es :) kerámiapisztolyként azt mondták, hogy mivel nem fémből van, át lehet vinni a reptéri ellenőrző pontokon. Persze ez egy iszonyat marhaság, hiszen ennél a stukkernél is a legtöbb alkatrész acélból van és a röntgenen is látszik, hogy nem egy fogkefe.

Heckler & Koch VP70, az első műanyag tokos pisztoly, ami még rövid sorozatra is képes volt, de sosem lett sikeres

Heckler & Koch USP, a HK első sikeres műanyag tokosa

A SIG Sauer sem maradhatott ki, a SigPro szintén műanyag tokkal rendelkezik

Heckler & Koch G36 család, talán a legsikeresebb műanyag tokos karabély, napjaink egyik legjobb hadifegyvere

Az osztrák Steyr AUG kiváló fegyver, a 70-es években igazán SCI-FI-nek számított külsejével

A műanyag diadalútja tehát töretlen, de az acélt jó darabig még nem váltja ki, ugyanis az igénybevételnek kitett alkatrészek továbbra is acélból vannak. A pisztolyoknál a szán, vagy a karabélyoknál a zárszerkezet a műanyag tokba épített acél vezetőléceken fut, nem ér hozzá a műanyag tokhoz.

Egyéb, fegyvereknél használt anyagok:

Alumínium: főleg a 80-as években, a polimer elterjedéséig volt divat a pisztolyok tokját ebből gyártani. Napjainkban is előfordul. Az alumínium könnyű és nem korrodál, de ez igaz a műanyagra is. Az alu ellenben drágább és kevésbé bírja a gyűrődést, ridegebb, mint a polimer. Ennek ellenére készültek, sőt készülnek remek és tartós fegyverek ebből a könnyűfémből.

Beretta 92-es, a 80-as évek slágere, az akciófilmek sztárja, alu tokkal

SIG Sauer P226, a Beretta nagy vetélytársa volt, a Navy Seal is használja, sőt a napokban rendeltek újabb mennyiséget belőle

Bizony, az M4-esek tokja is aluötvözetből van és szuperül be is vált

Az M16/M4 fegyvercsalád tokja (receiver) is ebből készül.

Titánötvözet: inkább a luxus és sportfegyvereknél használt anyag, de ott sem a fődaraboknál, hanem pl a kakast és az ütőszeget készítik ebből. Nagyon drága az anyag előállítása, de előnyös tulajdonságokkal rendelkezik.

Fa: napjainkban szinte már csak a vadászfegyvereknél használják.

A cikk végére egy részben (a tok markolati része) titánból készült svájci kuriózum, szigorúan gazdagoknak!

Sphinx AT 3000 Duo-Tone

Folytatjuk…