Kedves Olvasók!

Egy új cikksorozatba kezdek, ezúttal elhagyva a fegyverek világát. A katonák öltözékéről lesz szó, mely legalább olyan fontos, mint a gépkarabély.

Természetesen számtalan könyv készült a témából, így én az – csapatunk nevéhez méltón – az amerikai uniformisokkal foglalkozom.

Milyen a jó egyenruha?

Mint öltözék: véd az időjárás viszontagságai ellen. Megóv a rovaroktól, a tüskéktől, esőtől vagy épp a naptól. Manapság már vannak tűzálló anyagból készült ruhák is, de nem tekinthetők általánosan elterjedtnek. A jó egyenruha tartós, kényelmes, praktikus és olcsó.

Mint jelkép: az egyenruha azonosít, általa tudják a katonatársak, hogy bajtársak, nem pedig ellenségek. A beazonosítás gyakran nem sikerül és könnyen “baráti tűz” áldozata lehet az ember. Az airsoftban sincs ez másképp.

Mint álca: az egyenruha nem véletlenül szokott valamilyen terepszínű lenni, megfelelő környezetben igen hatékony tud lenni. Terepmintázat rengetegféle van, országonként is többfélét használnak. Logikus, hiszen a legtöbb országban változatos a környezet.

Mint státusz szimbólum: a harctéri egyenruháknál nem annyira jellemző, de egyébiránt a katona rangját is sugallhatja.

 

Harry_S._Truman_WW_I

Az egyenruhák óriási fejlődésen menten keresztül az elmúlt 100 évben, a korábbi évszázadokhoz képest meg szinte nem is érdemes hasonlítani.

A bal oldali képen Harry S. Truman, az USA 33. elnöke látható az I. Világháborúban használt amerikai egyenruhában, a fotó 1918-ban készült.

A fent említett szempontokra már akkor is figyeltek, azonban az akkori divat nyilván meghatározta a dizájnt. Terepszíneket még nem használtak, az anyaghasználat sem volt különböző a utcai ruháknál alkalmazottakhoz képest. Nem lehetett valami komfortos ilyen cuccban harcolni.

 

 

 

 

uniform

 

 

 

 

A II. Világháborúban már felhasználták a tapasztalatokat, szemmel látható a fejlődés. A csizma helyett már bakancs, a “lepkevadász” kalapszerűség már rohamsisakká változott. Maga a ruha is kényelmesebbnek tűnik már ránézésre is. A felhasznált anyagok esetében is erős pamutvásznat használtak. Terepszín még ekkor sem volt a ruhákon.

Milyen egyenruhát válasszunk?

Teszi fel a kérdés az airsoft játékos, illetve csapat.

Melyik oldalon állsz? Csapatok esetén el szokás dönteni, hogy milyen hadsereget követnek, ha teszik ezt egyáltalán. Vannak direkt össze-vissza öltöző csapatok, akik szeretnek semmihez sem hasonlítani. Általában azért ez a ritkább és egységes az öltözék, sőt a fegyver és a kiegészítők is.

Terep vagy CQB? A terepszínnek értelemszerűen terepen van jelentősége, épületharcra szakosodott játékosok csapatok esetében szinte mindegy mit választanak (persze narancssárga nem előnyös a folyosón sem Mosolygó arc), talán a fekete a legpraktikusabb. A terepen játszóknak a magyar természetbe leginkább beleillő mintát érdemes választania.

Sokan simán csak “olive” színű gyakorlóban játszanak. A profi csapatokra nem ez jellemző, mert igen mérsékelt rejtő képessége van. Maximum a kiegészítőket (mellény, öv, táska stb.) vásárolják ebben a klasszikus katona zöld színben. Kezdő, alkalmi játékosokon szoktunk ilyet látni, valamint a “lázadó/tálib/orosz” oldalon játszókon.

Az alábbiakban az általam leggyakrabban látott mintázatokat láthatjátok:

Woodland: USA vagy NATO oldalon használják leginkább. Sötétebb erdei terepen jó, könnyen beszerezhető.

Digital woodland: a normál woodland “digitális” változata. A kisebb foltoknak köszönhetően talán picit jobban rejt a sima woodlandnél.

MARPAT: nagyon jól rejt sűrű bozótban és erdőben egyaránt. Ez is inkább NATO oldalon játszóknak ajánlott. Sajnos idehaza nem könnyű jó minőségben beszerezni.

Multicam: az egyik legfrissebb fejlesztés, USA és NATO használja. Szinte mindenhol jól rejt a természetben. Manapság igazi slágernek számít. Hátránya, hogy a hivatalos Multicam mintát gyártó cégek megkérik az árát a minőségnek.

Desert (balra): ez az USA által használt sivatagi terepminta, Magyarországon szerintem nincs igazán hozzá való terep, túl világos.

Flectarn (jobb szélső): a Németek használják. Inkább a (Fekete) erdei terepen jó. Német csapatot utánzóknak kötelező.

Orosz minta (jobbra középen): a leggyakrabban használt mintázat az Oroszoknál. Specnaz (orosz különleges alakulat) rajongók figyelmébe ajánlom.

Urban: városi környezetben lehet jó. USA minta, kifejezetten “betondzsungelhez”.

British DPM (legalsó): Brit hadsereg tipikus mintája, a woodlandhez hasonló, inkább erdei terepen állja meg a helyét. Kiszáradt növényzet esetén túl sötét.

Melegítő felső Mosolygó arc: számtalan színben szoktuk látni. A “hallhatatlan” játékosok viselete, könnyű beszerezni, a kapucnit leszámítva nem praktikus. Igazán komoly játékos nem visel ilyet szerintem. Kezdőknél vagy ha olyan a “szerep”, akkor elfogadható.

 

 

 

 

A következő cikkben rátérek arra, hogy a DEVGRU Airsoft Team mit választott és megosztom Veletek a beszerzés folyamatát is. Egyáltalán nem volt könnyű…